По какъв начин да инвестираме? Дали да го направим еднократно с голяма сума пари или да инвестираме на части – чрез месечни или тримесечни вноски с, разбира се, по-малки суми. За да си отговорим на този въпрос, нека първо да видим какви са предимствата и недостатъците и на двата начина и да разберем какво всъщност ни дават те:

Какво представлява еднократното инвестиране?

Еднократното инвестиране e когато имаш натрупана една по-голяма сума пари, която да инвестираш и след това няколко години да не планираш да добавяш следваща по-голяма сума пари. Ако пазарът се случи да върви нагоре през следващите 4-5 години и поскъпне с около 100%, този подход ще се окаже изключително печеливш. Ако обаче уцелим година като 2008 и пазарът тръгне надолу, можем да загубим дори и до 50% от инвестицията в рамките на 1-2 години. С други думи, когато използваме подхода на еднократното инвестиране, критично важно е да уцелим най-подходящия момент да влезем и съответно да излезем от инвестицията. Всеки се опитва да отгатне, да прецени точния момент, но това е изключително трудна задача, особено ако не следим от близо пазарите. А дори и да ги следим отблизо, пак нямаме гаранция, че ще успеем, защото голямо влияние на целия процес на вземане на решение оказва и психологията на хората. Най-добрите моменти за инвестиране обикновено са тогава, когато всичко изглежда безнадеждно и всички са изключително песимистично настроени за възстановяването на икономиката. Най-добрият момент за излизане от инвестиция пък е тогава, когато всички са в еуфория и са изключителни оптимисти за бъдещето на бизнеса.

Как стоят нещата, ако инвестираме по другия начин – с по-малки суми на месечни или тримесечни вноски?

Най-голямото предимство на този начин на инвестиране е това, че не е толкова важно да отгатнем точно кога е най-добрият момент да влезем в дадена инвестиция. Когато цените се покачват, срещу вноската си ще купуваме все по-малко на брой дялове и обратно, когато цените падат, ще купуваме все повече на брой дялове. Ако започнем да инвестираме с помощта на този подход и уцелим момент, когато пазарът тръгва нагоре, няма да успеем да направим 100% доходност за 4-5 години, но пък със сигурност ще постигнем една прилична доходност. От друга страна, ако уцелим момент, когато пазарът тръгва надолу, няма да понесем толкова големи загуби през следващите 1-2 години, колкото иначе бихме понесли с еднократна инвестиция, и освен това ще придобиваме дялове на все по-ниски цени. Придобивайки дялове на все по-ниски цени, ние имаме възможността много бързо да излезем на положителна територия в идните няколко години, когато бизнес цикълът се обърне. Този начин на инвестиране е подходящ точно за хора, които нямат голяма сума пари, но искат да започнат да инвестират, както и за хора, които не желаят да губят от времето си да следят пазарите.

За повечето хора по-добрият подход е вторият, но всеки сам трябва да прецени и да вземе решение за себе си. Ако смятате, че инвестирането на вноски е по-подходящо за вас, прочетете повече за Спестовните планове, които предлагаме.