Ще запомним 2022 г. с важни събития, които промениха изцяло пазарната среда. Това е годината, в която светът започна да преодолява последиците от COVID пандемията, в границите на Европа започна военен конфликт, който допълнително задълбочи трудностите с доставките на енергийни и селскостопански суровини, a по света се развихри инфлация, невиждана от десетилетия. След години на отрицателни лихви и политика на осигуряване на ликвидност, Централните банки бързо започнаха да вдигат лихвите, в борба с инфлацията. Това доведе до значителна корекция в цените на облигациите и скок в доходността им, глобалните борси навлязоха в „мечи“ пазар, а света заговори за рецесия.

Какво означава това за инвеститорите, как могат да защитят парите си и да се възползват от възможностите, които предоставя волатилността на финансовите активи?

Правилният подбор на финансови активи е от изключително значение за реализиране на доходност, затова нашите финансови анализатори дават 3 идеи за печеливши инвестиции в края на турбулентната 2022 г.:

  1. 3400 пункта на „S&P 500” е атрактивно ниво за покупка/добавка
  2. Облигациите са обратно в играта и могат да осигурят добра доходност
  3. По-силно представяне на дефанзивните сектори на икономиката в следващите 3 до 6 месеца

S&P 500” на ниво от 3 400 пункта е печеливша инвестиция

3 400 пункта е атрактивно ниво за широкия американски индекс „S&P 500”, защото това е върхът преди пандемията, а и това ниво отразява по-адекватно печалбите на компаниите в текущата среда. През последното тримесечие то бе почти достигнато, след като индексът се понижи до близо 3 450 пункта. Според Георги Георгиев, Портфолио мениджър в Карол Капитал „прогнозите на анализаторите все още не калкулират задаващата се рецесия в САЩ в следствие на покачването на лихвите. Горепосоченото ниво на „S&P500” e атрактивно за заемане на позиции, защото адекватно би отразявало актуалната среда“. Експертът предупреждава, че навлизаме в период на годината, в който традиционно цените на акциите се покачват, затова може тактически да се отиграе временно поскъпване при глобалните акции.

Нашите предложения, за да се възползвате от подобно атрактивно ниво за покупка на акции са инвестиции във взаимните фондове Адванс Инвест, SchroderISFGlobalSustainableGrowthи доверително управление.

 Облигациите са обратно в играта

Сривът при считаните за най-сигурни 10-годишни aмерикански държавни ценни книжа се доближава до този от времето на Френската Революция. При останалите облигационни инструменти спадовете са още по-дълбоки. Видно от графиката, след такива сериозни корекции винаги са следвали дълги и солидни периоди на ръст.

„Въпреки че годината не е свършила, спокойно можем да кажем, че държавните облигации ще бъдат с отрицателен резултат за 2022г., което ще бъде втора поредна година. Анализът ни показва, че в историята няма три поредни негативни години за този клас актив. Централните банки се борят срещу инфлацията, покачвайки лихвите по дълговите книжа. Вече могат да се намерят държавни облигации с годишна доходност от около 4-5%, което е невиждано през последните 10г. Пример са последните емисии на България, които са именно с доходност от 5+%. Според нас и корпоративните облигации в някои сегменти стават доста привлекателни. Накратко, облигациите ще заемат важна част в инвестиционния портфейл през следващите години“, коментира Симеон Керанов, портфейлен мениджър в Карол Капитал.

 Нашите предложения, за да се възползвате от високите лихви на облигациите, са инвестиции в SchroderISFEuroCorporateBond,SchroderISFSustainableUSDollarShortDurationBond и доверително управление в ETF-и и фондове.

По-силното представяне на дефанзивните сектори ще продължи

От началото на годината акциите на компаниите от дефанзивните сектори се представят по-добре от тези в цикличните индустрии. Ако сравним представянето на индексите MSCI глобални дефанзивни сектори и MSCI глобални циклични сектори ще видим, че първият е с резултат от – 4,12% от началото на годината, срещу -27, 52% за цикличните сектори.

„Печалбите на компаниите от сектор „Здравеопазване“ и сектор „Потребителски стоки от първа необходимост“ продължават да са силни и за 3-то тримесечие са по-високи от прогнозите на анализаторите. Според нас тази тенденция ще продължи в следващите 1-2 тримесечия, след което има вероятност да се обърне“, коментира Константин Проданов, главен инвестиционен стратег на Карол Капитал.

 Можете да се възползвате от по-доброто представяне на тези сектори на икономиката чрез инвестиции в SchroderISFHealthcareInnovation, SchroderISFGlobalSustainableFoodandWater, или услугата доверително управление.

 За да научите повече за прогнозите на нашите анализатори за различните класове активи и региони, прочетете новият ни тримесечен инвестиционен бюлетин. Ако искате да получавате регулярна информация за динамиката на фондовите пазари, прогнози и идеи за Вашите инвестиции, абонирайте се тук.

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти .

Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства.

Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове.