Поредна година започва с драматични събития и резки борсови движения. В такива времена инвеститорите преживяват стрес и често са разколебани в избора си. Точно за подобни моменти на пазарен спад и резки колебания на индексите, най-успешният инвеститор Уорън Бъфет поглежда към най-обичания британския поет Ръдиард Киплинг, препоръчвайки този стих от 1895г.:

 

Ако владееш се, когато всички

треперят, а наричат теб страхлив;

Ако на своето сърце едничко

се довериш, но бъдеш предпазлив;

Ако изчакваш, без да се отчайваш..

Ако мечтаеш, без да си мечтател;

ако си умен, без да си умник;

Ако посрещаш Краха – зъл предател –

еднакво със Триумфа – стар циник;

Ако злодеи клетвата ти свята

превърнат в клопка – и го понесеш,

или пък видиш сринати нещата,

градени с кръв – и почнеш нов градеж…

 

Подчертавайки думите на поета, легендарният инвеститор Бъфет апелира в драматични за пазарите моменти да запазваме самообладание и да се придържаме към базовите принципи на инвестирането – а именно да държим добре подбраните си инвестиции дългосрочно – за да избегнем фатални грешки. „Низходящите корекции при финансовите инструменти са неизбежни“, споделя Бъфет. Неговият фонд вече 53 години трупа баснословна стойност като инвестира дългосрочно и оставя сложната лихва „да извърши своята магия“. Въпреки грандиозния си успех и завидна доходност, в историята си той претърпява 4 брутални спада, най-големият от които е от над -50% по време на Глобалната Финансова Криза от 2008г.

„Големи сривове са се случвали преди и ще се случат отново и никой не може да ви каже кога. Светлината може да превключи по всяко време от зелено към червено, без да минава през жълто.“Според Бъфет именно такива спадове предлагат невероятни възможности да подобрим доходността си осезаемо. Но за него най-важно е никога да не инвестираме с пари на заем!

 Междувременно, партньорите на Карол Капитал - британският асет мениджър Schrodersсъщо отбелязват важните послания в известната поема на Киплинг, валидни вече втори век:

  • За поведението на инвеститорите в стойност (value investors)

Още в началото на поемата (If you can keep your head when all about you are losing theirs), се подчертава колко е важно да пазим самообладание – да не бъдем погълнати от емоциите и стадното поведение.Следващото изречение (If you can trust yourself when all men doubt you) може да се разглежда като насърчаване към контра-интуитивния подход към живота, който value инвеститорите би следвало да прегърнат. Други безценни съвети в първия куплет са важността на търпението (If you can wait and not be tired by waiting) и смирението (And yet don’t look too good, nor talk too wise). В момента, в който някой инвеститор си помисли, че знае всичко или стане твърде самодоволен след постигнат успех, той ще си навлече проблеми.

  • За хладнокръвието при вземане на решения

Във втория стих Киплинг отправя своя втори призив - да запазим хладнокръвие, равновесие и да избягваме самодоволството (If you can meet with Triumph and Disaster and treat those two impostors just the same). При всички случаи не всички наши инвестиционни идеи ще бъдат печеливши, така че по-добре да свикнем с идеята, че някои от решенията ни ще са грешни. Като инвеститори рано или късно ще се срещнем както с големи успехи, така и с горчиви провали. Важни са постоянството,  дългосрочния хоризонт и научаването на уроците.

  • За справянето със загубите

Киплинг призовава към спокойствие и стоицизъм към загубите (And never breathe a word about your loss). Въпреки, че никой не обича да говори за загубите си, е важно инвеститорите да се изправят пред тях и да анализират причините, поради които може да са настъпили. Това е част от риск мениджмънт процеса, който върви ръка в ръка с инвестирането. Инвестирането не е спринт, а маратон, и докато тичаме на дълги разстояния научаваме още и още за играта, възможностите, рисковете, и за нас самите. Удачен по-нискорисков начин да започнем е чрез спестовен план, при който се инвестира регулярно на малки месечни вноски.

 

Ето и цялата творба на Ръдиард Киплинг в блестящия превод на Валери Петров:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKO

Ако владееш се, когато всички

треперят, а наричат теб страхлив;
Ако на своето сърце едничко
се довериш, но бъдеш предпазлив;
Ако изчакваш, без да се отчайваш,
наклеветен, не сееш клевети;
или намразен - злоба не спотайваш,
но...ни премъдър, ни пресвят си ти;
Ако мечтаеш, без да си мечтател;
ако си умен, без да си умник;
Ако посрещаш Краха - зъл предател -
еднакво със Триумфа - стар циник;
Ако злодеи клетвата ти свята
превърнат в клопка - и го понесеш,
или пък видиш сринати нещата,
градени с кръв - и почнеш нов градеж;
Ако на куп пред себе си заложиш
спечеленото, смело хвърлиш зар,
изгубиш и започнеш пак, и можеш
да премълчиш за неуспеха стар;
Ако заставиш мозък, нерви, длани -
и изхабени - да ти служат пак,
и крачиш, само с Волята останал,
която им повтаря: "Влезте в крак!"
Ако в тълпата Лорда в теб опазиш,
в двореца - своя прост човешки смях;
Ако зачиташ всеки но не лазиш;
ако от враг и свой не те е страх;
Ако запълниш хищната Минута
с шейсет секунди спринт, поне веднъж;
Светът е твой! Молбата ми е чута!
И главно, сине мой - ще бъдеш Мъж!

За да получите допълнителна информaция за нашите инвестиционни продукти, можете да посетите нашия офис или да си запазите час за онлайн среща ТУК.

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти .Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите на фонда, в който бихте желали да инвестирате.