Трикове за оптимизиране на бюджета е поредица от три статии, в които ще ви запознаем с основите на фонда за извънредни ситуации, как да го захранвате и поддържате и не на последно място – как да определяте кое е спешна, извънредна ситуация и кое е непредвиден разход. Не веднъж сме засягали темата за фонд извънредни ситуации и неговата важност, но вече е време да му отделим специално внимание . Определено неговото съществуване е много важно за баланса на бюджета и при липсата му, неочаквани и спешни ситуации могат да доведат до финансова задлъжнялост и неплатежоспособност. Но нека обясним първо какво точно е фондът за извънредни ситуации!

Фондът за извънредни ситуации е само за непредвидени ситуации – разходи, които просто няма как да планирате. Такива са например неочаквани повреди на техниката в дома ви (като пералня, съдомиялна или ремонт на бойлера), проблеми и внезапни повреди с колата, както и неочаквано влошаване на здравето. Важно е да не забравяте, че този фонд не е част от вашия месечен бюджет – той е предназначен само и единствено за неочаквани събития и разходи. Когато дойде време за обособяването на тази сума е важно да спазвате няколко основни правила:

  1. Разделяйте месечния си бюджет и фондът за извънредни ситуации

Както вече споменахме, това са две абсолютно различни неща. Докато месечният бюджет е за покриване на основните и второстепенни финансови приоритети (ако не сте запознати с тях, можете да прочетете повече за тях тук), фондът за извънредни ситуации е за друг тип разходи. Той е сума от пари, която може и да ви се наложи да ползвате този месец, но може да ви трябва и чак след година. Тъй като, както вече казахме, това са абсолютно непредвидими и изненадващи ситуации, най-добре е да разделите фонда за извънредни ситуации от всички други спестявания, с които разполагате и да не го пипате, освен при нужда.

  1. Намерете най-доброто място за съхранението на парите от фонда

Има различни методи за съхранение на вашия фонд за извънредни ситуации, сред които са отделна банкова сметка от регулярната ви, плик вкъщи в бюрото, който обаче е застрашен от влиянието на инфлацията или бързоликвидни инвестиции. Всеки метод предлага своите предимства, като само инвестициите ви дават възможност фондът ви да нараства дори в месеците, когато не можете да го захранвате. Независимо кой метод изберете не трябва да забравяте, че това са пари, които трябва да са на разположение по всяко време. Именно затова споменахме бързоликвидните инвестиции – те са инструмент, който ви позволява да инвестирате определена сума и да имате възможността да правите регулярни тегления без инвестицията ви да страда от това.

След като определихме основните правила при фонда за извънредни ситуации, в следващата статия ще ви запознаем как точно да го захранвате и поддържате, за да може да разполагате с достатъчно средства за всяка ситуация!