Не би ли било хубаво парите да работят за нас, вместо ние за тях? Представяте ли си какво би било ако докато си почиваме или докато сме във фитнеса, на пазар или на плажа в сметката ни да се трупат суми, за които реално ние не сме работили в момента на получаването им. Да, звучи като американски филм, но всъщност е възможно. Това явление се нарича пасивен доход или както Джордан Адлън го описва в книгите си – „плажни пари“.

Финансите, които работят за нас, докато ние вършим съвсем друго занимание, са стремеж на всеки инвеститор и предприемач. Не всички обаче можем да имаме фирми като Microsoft и да печелим милиони на ден. Бизнесът е само един от стълбовете на забогатяването ни и така желаният пасивен доход. Най-богатият акционер към момента – Уоран Бъфет е постигнал голяма част от богатството си чрез инвестиции. Това е и най-разпространеният метод за пасивен доход в Щатите и Англия. Инвестирайки спестяванията си на финансовите пазари, имаме реалната възможност да печелим една добра доходност, която в момента банковите депозити не предлагат и по този начин да трупаме пари, с които да осигурим старините си. Разбира се, съществува риск за капиталовложенията ни, но е доказано, че дългосрочно пазарът на акции бие инфлацията три към едно, така че в списъка от качества, които са ни нужни за достигането на пасивен доход и добра доходност от инвестициите ни, трябва да поставим и търпението.

Инвестирането на финансовите пазари е по-достъпно за всеки спрямо създаването на собствен успешен бизнес, защото вече има инвестиционни продукти, които позволяват инвестиция дори само със 100 лв. за участие на глобалните пазари. Ако човек инвестира всеки месец по 10% от дохода, който изкарва, то в дългосрочен план той може да направи достатъчно печалба, с която да подсигури старините си. А инвестирането на финансовите пазари като цяло е един от най-разпространените начини за достигане на пасивен доход. Независимо дали ще го правим сами, или ще доверим спестяванията си на специалист, който да ги управлява във времето, факт е, че парите, които печелим от финансовите пазари са така наречените „плажни пари“. Не трябва обаче да се заблуждаваме, че това е лесен процес, който става за седмица или месец. За да сме успешни инвеститори, трябва да имаме определен набор от принципи, които е добре да следваме.

Ако искате да научите за тях, гледайте безплатния ни уебинар „Как да повишим стандарта си на живот, без да жертваме от времето си“.