Ако имате избор, бихте ли се оттеглили със 79% повече натрупани средства от типичния спестовник? Лесен въпрос, нали…

Много от хората, спестяващи за пенсия, имат точно тази опция, но уви, едва една трета от тях в крайна сметка се радват на повече пари. Откъде идва разликата?

Отговорът е в използването на професионални висококачествени съвети, които да ви помогнат да избегнете вземането на прибързани емоционални решения.

Aon Hewitt, глобална консултантска фирма, е провела проучване измежду стотици хиляди работещи хора в компаниите, които обслужва, между 2006 и 2012 г. – период, включващ и пазарните сривове по време на глобалната финансова криза. Резултатите недвусмислено показват, че тези, които са използвали помощта на финансов консултант в този период – било то съвет как да построят инвестиционен портфейл директно или чрез фондове, или пък доверително управление – са се представили значително по-добре. Една трета от участниците в спестовни схеми, разчитали на помощ при инвестирането, са постигнали средна годишна доходност, която е с 3.32% по-висока от тази на останалите (изчисленията са след евентуалните консултантски такси).

Тази преднина води и до значителна разлика в крайния резултат – 79% повече натрупано богатство за 45-годишен човек, който се пенсионира на 65 години. В парично изражение това изглежда по следния начин: ако инвестирате еднократно 10,000 евро сами - при пенсиониране ще разполагате с 32,800 евро, но ако сте се обърнали за съвет към финансов консултант, вие бихте се радвали на 58,700 евро.

Изследването на Aon открива, че по-младите предпочитат да инвестират главно чрез фондове (target date funds – такива, чийто инвестиции са разпределени въз основа на времето оставащо до пенсиониране). По-възрастните пък използват по-често услугата доверително управление, при която отделен портфейлен мениджър управлява личните инвестиции и съответното нивото на поеман риск.

Основната роля на консултанта е да налага дисциплина, особено когато пазарите са трудни, тьй като индивидуалните инвеститори са доказано податливи на паника. На финансовите пазари понякога се случват лоши неща, но често ние сами си ги правим по-лоши. Анализаторите на Aon установяват, че 6 от 10 инвеститора, действащи сами, поемат неподходящи за тях нива на риск. Например, някои инвеститори на възраст над 50 са били изложени на риск, надхвърлящ екпозиция от 100% в акции. Това ги е направило изключително уязвими при пазарен спад в момент, в който най-малко могат да си го позволят. Други пък са използвали смесица от стратегии, инвестирайки сами част от парите си във фондове, а друга част - предоставяйки на доверително управление. Това може би изглежда като „държане на яйцата в различни кошници“, но всъщност по-често води до объркване – при микса от стилове с течение на времето преценяването на риска става почти невъзможно и става причина за вземане на грешни инвестиционни решения. Ето защо две трети от последователите на тази тактика се озовават или с прекалено рисков портфейл при напреднала възраст или твърде консервативен в ранна възраст - и оттам с 2.44% по-лоши инвестиционни резултати от средното.

Научете се как да се грижите по-добре за парите си, следете за следващите издания на нашия безплатен онлайн уебинар на тема: „Как да повишим стандарта си на живот, без да жертваме от времето си?“