Скорошно проучване на глобалната инвестиционна компания UBS сред техни клиенти разкрива любопитния факт, че инвеститорите не определят себе си за стари преди да са навършили поне 80-годишна възраст. 7 от 10 инвеститора не мислят за себе си като за прекалено възрастни до момента, в който вече не могат да живеят в дома си или да шофират самостоятелно, за разлика от преди, когато старостта се асоциираше със събития като сдобиване с внуци или развиване на симптоми като слаба памет.

Това ново схващане на практика променя и начина, по който инвеститорите планират старините си. Пенсионирането вече се разглежда като период, продължаващ няколко десетилетия и съставен от 3 различни фази:

    1. Активен период, през който човек продължава да извършва известна професионална или доброволческа дейност;
    2. Период на пътуване с цел развлечения;
    3. Период на ограничена независимост и здравни неразположения;

Индивидуалните финансови нужди могат да варират драстично през тези три фази – поддържането на лайфстайла и доходите остават важни през първите два периода за над половината от анкетираните инвеститори, докато разходите за здравеопазване и грижи са ключови в последната фаза.

Тази информация е от особено значение и за финансовите консултанти, които съветват инвеститорите и управляват спестяванията им. Традиционно бъдещите пенсионери са съветвани да бюджетират за след пенсия 2/3 от доходите си по време на активния си професионален живот, но на практика се оказва, че инвеститорите от проучването спокойно се справят с едва 56% до 63% от това.

Проучването разкрива и че например в САЩ 6 от 10 инвеститори имат или възрастни родители или възрастни деца, на които се налага да помагат. Оттам идва и израза „сандвич поколение” – хората които имат все по-важна роля в планирането и финансирането на целите на техните собствени както деца, така и родители. По този начин все по-често задачата на финансовите консултанти се оказва още по-важна, защото касае не само конкретния клиент, но индиректно и неговите близки.

Ако имаш интерес към по-доброто управление на личните ти финанси, можеш да се запишеш и за безплатен уебинар на Карол Капитал Мениджмънт