Ходим ли на доктор, когато ни стегне сърцето, или пробваме да се лекуваме сами?  Когато строим къща, обръщаме ли се първо към архитект или сами се оправяме и се прекръстваме да не се срути върху нас?

Незнайно защо много хора решават, че сами ще се оправят с управлението на парите си и не търсят съвет от финансов консултант. В днешния сложен свят и море от информация, хората всъщност стават все по-объркани вместо по-информирани и компетентни по отношение на инвестирането.

Скорошно проучване на Legg Mason демонстрира, че инвеститори, обърнали се за съвет към професионални финансови консултанти, са постигнали с над 25% по-добри резултати от инвестициите си в сравнение с тези, които са действали сами.  От проучените 1000 инвеститора в 17 страни по света, хората, които са ползвали финансов консултант средно са изкарали доходност за парите си от 7.5% миналата година, в сравнение с 5.9% за тези, които са инвестирали самостоятелно (или 27% по-малко).

Самостоятелните инвеститори държали близо половината от парите си в кеш в сравнение с 1/3 кеш при професионално консултираните. Прекомерната предпазливост при първите им е коствала сериозно изоставане в доходността. Също така, самостоятелните инвеститори са имали в портфейла си под 3% в алтернативни инвестиции като хедж фондове и стоки, в сравнение с 4 пъти повече (12.6%) при другите.

В заключение, докладът набляга на силната и категорична връзка между използването на услугите на финансов консултант и по-високите инвестиционни резултати.

Ако и Вие търсите по-добра доходност за вашите спестявания, пишете ни на investing@karoll.bg или попълнете формата за запитване и нашите финансови консултанти ще се свържат с вас.