Хората, които се вслушаха в съветите ни на уебинара, посветен на инвестициите като защита от инфлация през май миналата година, постигнаха двуцифрена доходност на инвестициите си. Други, които не го направиха, споделиха, че сега съжаляват. И докато през май минлата година инфлацията беше все още в нормални граници, то в момента тя отбелязва рекордни ръстове. Това е валидно не само за нашата страна, но и в световен мащаб.

Парите в банка или в брой се топят всеки ден – какво да направим, когато правилата се променят?

За всички е ясно, че депозитите вече не са форма за спестяване, въпреки че според статистиката българите предпочитат именно тази инвестиция. Лихвите по депозитите у нас не оправдават този подход.

Много интересен пример, който може да илюстрира случващото се в света в момента са правилата на играта Monopoli. Всички ние присъстваме в една затворена икономика, както в играта, купуваме определени имоти с наличните си средства и ги развиваме като строим на тях къщи и хотели с цел да спечелим от останалите играчи. При всяка обиколка обаче, ние преминаваме през полето „GO”, което ни дава допълнителни средства, които вкарваме в системата. Точно това се случва в последното десетилетие – централните банки постоянно наливаха пари в системата, което в един момент доведе по поскъпване на всички активи – акции, имоти и т.н. В този момент върху световната икономика се стовари ефекта от COVID пандемията, която наруши основно всички вериги на доставки. В последствие търсенето и прехода към „зелена енергия“ увеличи търсенето на суровини, а след това избухна военния конфликт между Русия и Украйна, които са две от най-големите производители и износители на ключови суровини за енергетиката, метал, пшеница и др.

Как инфлацията изяжда спестванията?

 

Графиката е създадена по данни на НСИ и илюстрира инфлацията в последните две десетилетия. Сред периода на сравнително висока инфлация в периода 2000 – 2007 г. последваха години на много ниска инфлация. Това се промени рязко от лятото на 2021 г., когато тя тръгна стемглаво нагоре. Тези 100% натрупана инфлация означават – обедняване. Ако сте имали дадени средства през 2000 г. и сте ги „държали“ под юргана, в момента ще можете да купите близо 42% от стоките, които сте можели да купите тогава. Интересна статистика за САЩ показва, че обемът продукти, които през 1950 г. сте можели да купите за 50 $, в момента можете да купите за 1 223 $.

Инфлацията ще бъде проблем и за в бъдеще. Прогнозите на икономистите са в следващите 3 до 4 месеца да има нормализиране на нивата на инфлация от тези в момента. Но дори в най-оптимистичния сценарий не се предвижда тя да се върне до нивата, на които бяхме свидетели от 2012 до 2020 г, когато тя беше от 0 до 2,5%. В момента очакванията са инфлацията да се върне до нива от около 4%. Всички проучвания показват, че заради прехода към зелена енергия трябва да сме готови да приемем инфлация с около 1,3% по-висока от нивата в периода 2012-2020 г.

Долната графика показва нагледно каква ще бъде загубата на покупателна способност спрямо различните прогнози за годишна инфлация.

Какво се случва на пазарите и подходящ ли е настоящият момент за инвестиции?

Пазарните участници инвестират всички свои свободни средства в акции, суровини и алтернативни инвестиции, тъй като в настоящия момент няма друга алтернатива. Инвестициите в облигации се представят изключително разочароващо от началото годината. Очакваме засилване на транзицията към зелена енергия, икономически ръст и силно търсене от развиващите се икономики. При всички положения правилния отговор е инвестиция в активи различни от кеш.

В какво да инвестираме в среда на висока инфлация?

За да си отговорим на този въпрос трябва да знаем как се представят отделните активи в среда на висока инфлация. Акциите се представят добре докато инфлацията е в рамките на 4% на годишна база. Когато инфлацията расте с по-бързи темпове най-добре представящият се актив са суровините. Цените на суровините се влияят пряко от сериозните държавни стимули и пътят към зелената икономика. Исторически те се представят много добре в периоди с висока инфлация. Също така трябва да имаме предвид, че проблемите с продукцията на ключови суровини ще продължат и през следващите години.

Затова ние предлагаме на клиентите ни, които искат да защитят спестяванията си от инфлацията и дори да ги увеличат няколко фонда.

Schroder ISF Commodity Fundе най-търсеният фонд на партньорите ни от асет мениджмънт гиганта Schroders, като за последната 1 година той е постигнал близо 53% доходност. Фондът има широка експозиция към всички видове суровини в различни сектори – енергиен сектор, селскостопански сектор, ценни и индустриални метали.

Друга възможност е Schroder ISF Global Gold, който дава възможност индиректно да се инвестира в злато, чрез акции на златодобивни компании. Трябва да имате предвид, че златото дава възможност за защита както от геополитически рискове, така и от несигурност във финансовата система и инфлацията.

Въпреки високите нива на инфлация в момента, предвид очакваното им нормализиране в рамките на около 4% не бива да забравяме и фондовете в акции, които могат да дадат добра алтернатива, заради факта че в момента се търгуват сравнително ниско. Подходящо според нас предложение е инвестицията в Schroder ISF Global Sustainable Growth, който инвестира в компании с добро корпоративно управление и с устойчиво развитие, т.нар. ESG. В този фонд можете да инвестирате и регулярно.

Друго подходящо предложение за среда със затихваща инфлация Schroder ISF Global Dividend Maximiser, който предлага регулярна дивидентна доходност от 7% годишно, като миксът от акции в портфолиото му е насочен към стабилни компании. Положителното е, че дивидентите и капиталовите печалби от него не се облагат с данъци, каквито трябва да платите при доректна инвестиция в компании, които изплащат дивиденти. В среда с висока инфлация и забавяне на икономиката сектори като здравеопазване, енергетика и потребителски стоки се предствят по-добре от останалите, а стабилни компнии от тези сектори са в основния фокус на инвестиции на фонда.

Въпреки становището ни, че облигациите не са добър актив за инвестиции в момента, ако търсите по-нискорисков актив, в който да инвестирате или искате да балансирате портфейла си, добро предложение е Schroder ISF Inflation Plus, който инвестира в микс от държавни облигации, акции и суровини, а целта му е да донесе доходност по-висока от инфлацията. За последната една година фондът е записал над 15% доходност.

До 13 май можете да се възползвате и от промоционални условия за инвестиране във фондовете, които ви предлагаме, с 50% отсъпка от таксата на входа.

В нашия youtube канал може да гледате и запис от уебинара, посветен на инвестициите в среда с висока инфлация.

Ако искате да инвестирате във фонда вече можете да сключите договори изцяло дистанционно чрез новата ни онлайн платформа

---

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти .Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства.Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите на фонда, в който бихте желали да инвестирате.