Има ли сфери от живота ви, в които искате да сте успешни, но някак не ви се получава? Една от главните причини за това е страхът. Той потиска пълния потенциал, който притежаваме и така не сме максимално ефективни в усилията, които полагаме за достигане на крайната ни цел. Като инвеститори, а и във финансов план като цяло, страхът ни се обляга на 3 основни душевни опасения:

1. На първо място е страхът от провал. Притесняваме се, че няма да сме успешни инвеститори, няма да разбираме и разгадаваме добре пазара и това ни дърпа назад, заприщвайки силите, с които разполагаме и омаловажавайки знанията, които сме натрупали.

2. На второ място се нарежда страхът от загуба. Много от нас изобщо не пробват да инвестират, защото се притесняват, че ще изгубят парите си, или че ще настане криза и по този начин се лишаваме от възможността да се възползваме от ръста на фондовите пазари. Има и такива, които проявяват стоически консерватизъм отново заради страховете си, с който изпускат някои добри възможности.

3. Третият тип опасение е страхът да не изпуснем възможност. При него проявяваме излишна агресивност и се опитваме да не изпуснем нито една възможност, която пазарът ни предлага. Така ставаме уязвими или с прекаленото задържане на губещи активи, или със закупуването на такива, от които нямаме нужда.

От казаното до тук става ясно, че страхът е пречка, с която трябва да се справим, за да бъдем успешни инвеститори. Ето защо първо трябва да си зададем 4 въпроса, отговорите на които ще ни дадат ясна представа с какво да се борим:

1. От какво ни е страх като инвеститори е може би най-важният въпрос, защото така материализираме проблема си и той става конкретен. Вече не се страхуваме от неизвестното, а от точно конкретно нещо, което можем да победим.

2. След това трябва да се запитаме какви са последиците от тези наши страхове или до какво са довели те? С изясняването на този въпрос ще получим мотивация за справянето с нерешителността си.

3. Третият въпрос е свързан с позитивите, които ще получим ако надмогнем опасенията си. Имаме цел – трябва да я постигнем. Премахвайки пречките по пътя, знаем до какво искаме да стигнем.

4. И на последно място, но не последен по важност, е въпросът как можем да победим страховете си и да ги заменим с убеждения, които ще ни тласнат напред.