Прогнозите на Карол Капитал за второто тримесечие на 2023 г.

В края на 2022 г. очаквахме от 2023-та година да получим още от същото и не сгрешихме. Първите три месеца на 2023 г. бяха белязани от волатилност на глобалните фондови пазари, повишения на лихвените проценти, забавяне на икономическия растеж и продължаваща несигурност. Развитите икономики бавно се движат към рецесия, а инфлацията, макар и забавила темпа си на растеж, все още е на рекордно високи нива. И въпреки че фалитите в банковия сектор в САЩ, на които станахме свидетели, не крият риск за финансовата система като цяло, те допълват общата картина на несигурност на финансовите пазари.

Къде се крият потенциално добрите инвестиционни възможности за инвеститорите в подобна среда?

Нашите инвестиционни идеи за потенциално добра доходност:

 

  1. Секторите от „старата икономика“ ще се представят по-добре от технологичните акции през следващите месеци на годината.
  2. Облигациите са доходоносна алтернатива на депозитите в настоящата среда.
  3. Облигациите на развиващите се пазари са с потенциал за висока доходност

 

1. Задава се секторна ротация – през следващите месеци секторите на
„старата икономика“ ще изпреварят технологичния сектор

От началото на 2023 г. главно два сектора движат американския пазар – IT сектора и комуникационните услуги. Положителният резултат на S&P 500 от +7,5% за първото тримесечие на 2023 г. идва от доходността, която тези сектори постигнаха. Те завършиха периода с над 20% доходност. Докато в същото време повечето от другите сектори са на минус. Оценъчните отношения на компаниите в технологичния сектор обаче са много високи. В началото на годината технологичният сектор се търгуваше на Forward P/E (Цена/Прогнозна печалба) от 22x, а към 31.03 показателят се покачи до 25.5 x. Освен това очакваме резултатите на компаниите тази година да са по-слаби от прогнозираните. Затова смятаме, че се задава секторна ротация – през следващите месеци печелившите ще станат губещи и обратното. Виждаме по-голям потенциал за растеж в секторите от т.н. „стара икономика“ - енергетика, здравеопазване, комунални услуги и др.

Можете да се възползвате от тази прогноза като инвестирате в

 

2. Облигациите – доходоносна алтернатива на
депозитите в настоящата среда

В среда на покачващи се лихви от страна на централните банки, облигациите носят доход, невиждан от десетилетие. Вече може да се конструира нискорисков портфейл с доходност между 4% и 7% на година. Поради това се наблюдава засилено местене на ликвидни средства от банките към консервативни фондове в облигации и особено такива на паричен пазар – най-бързо ликвидните краткосрочни инструменти, както е видно от графиката.

По статистика на „Bank of America” към 15.03 паричните потоци от началото на годината към дългови финансови инструменти са за близо $ 400 млрд. Анализатори смятат, че до края на годината в тях ще се влеят още $ 1.5 трлн. При липсата на атрактивни лихви по банковите депозити, очакваме тази тенденция да се пренесе и у нас. Прогнозата ни е, че скоро ще навлезем в глобална рецесия, а това също е благоприятна среда за държавните облигации.

 Освен чрез фондове, клиенти на „Карол Капитал“ могат да се възползват от възможностите в този сегмент и последния начин:

3. Облигациите на развиващите се пазари
са с потенциал за висока доходност

Облигациитена развиващите се пазари са по-рискови от държавния дълг на развитите страни (САЩ например), но според нас са актив, който крие потенциал за висока доходност. Голямо значение за представянето на облигациите на развиващите се пазари има силата на американския долар, а очакванията ни са спадът му спрямо местните валути да продължи. Виждат се знаци, че в някои държави от развиващите се пазари инфлацията започва да се забавя. Доста рискове са вече калкулирани в класа актив, а от друга страна лихвата по държавни облигации на развиващиte се страни е седно 8%, което компенсира по-високия риск. При облигациите на развиващите се пазари отново има ясно изразена тенденция за увеличаване на инвестициите. Тя започна в края на 2022 г. и продължава и в първите месеци на 2023 г.

Можете да се възползвате от тази потенциално добра инвестиционна идея като инвестирате в два от фондовете на Schroders:

Или чрез Доверително управление в ETF-и и фондове.

 

Нашите потенциално добри инвестиционни идеи са селектирани на база на прогнозите ни за основните класове активи през второто тримесечие на 2023 г.

 Научете повече за:

  • Нашите очаквания за суровините, златото, петролът, акциите на развитите страни
  • Защо може би не е моментът за имоти и закупуването би било с голям риск?
  • Как да се възползвате от сегашната пазарна среда?

Всичко в нашия Тримесечен Глобален Бюлетин

 

Ако имате необходимост от повече информация за продуктите и възможностите, които предлагаме, свържете се с наш финансов консултант тук.

 

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти.Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и основния информационен документ на фонда, в който бихте желали да инвестирате.