Борба с инфлацията на фона на задаваща се рецесия

Въпросът пред глобалната икономика вече не е толкова ще има ли рецесия, а по-скоро дали затягащата се монетарна политика ще успее да пребори инфлацията. В последния си анализ експертите на Schroders разглеждат предизвикателстватапред които е изправен Федералният резерв докато се опитва да овладее инфлационния натиск и различните причини за вероятните рецесии в Европа и САЩ.

 

Смесените данни за заетостта в САЩ показват, че войната срещу инфлацията все още не е спечелена

В САЩ има недостиг на 3 милиона работници от старта на COVID пандемията насам. Наблюдаваме забавяне на търсенето на кадри и на създаването на нови работни места, но едновременно с това все още има проблем с намирането на работна ръка. Тези смесени данни ще затруднят Федералния резерв да направи очаквания „pivot” (обръщане на посоката при лихвите) към по-малко рестриктивна монетарна политика, който пък ще помогне за преодоляване на задаващата се рецесия.

Според данните за работната сила в САЩ през предния месец, въпреки забавянето на търсенето, нивото на безработица се е понижило обратно до 3,5% (от 3,7%). Заплатите остават на същите си нива, леко повишение има само в почасовите доходи.  Други водещи индикатори по подобен начин подсказват, че импулсът за наемане на служители започва да намалява. Откритите работни места намаляват с 1,1 млн. през август - вторият най-рязък спад запоследните две десетилетия. Освен това, по-малко работници напускат работата си в знак, че е по-трудно да се намери нова.

Но това далеч не е „мисията изпълнена“ за Федералния резерв. Незаетите свободни работни места все още са над 10,1 млн., или 1,7 на всеки безработен, докато цифрата на напусналите е 4,2 млн. Поради това рискът от вторични ефекти остава висок, особено отчитайки индекса на потребителските цени (CPI), който все още е доста над целта на ФЕД. Докато няма ясни признаци, че по-строгата монетарна политика дава ефект, ФЕД вероятно ще запази „ястребовата“ си позиция. Анализторите на Schroders очакват ФЕД да повиши лихвените проценти до 4,2% до края на годината, преди да направи равносметка дали действията му срещу повишаващата се инфлация са дали ефект и да премине към очаквания „pivot”.

Федералният резерв е решен да довърши борбата с инфлацията

Централната банка на САЩ направи безпрецедентно трето последователно увеличение на лихвите от 0,75 % и сигнализира, че битката срещу инфлацията не е приключила.

Инвеститорите се уплашиха, след като ФЕД повиши лихвените проценти с още 75 базисни точки до 3,25% и обеща да „продължат“. Водещият индекс S&P 500 се понижи, а кривата на държавните облигации се обърна още повече - двугодишната доходност надхвърли 4,1% за първи път от 2007 г.

Централните банкери на САЩ агресивно затягат монетарната политиката, тъй като инфлацията остава упорито висока. Най-новите данни показват, че основният индекс на потребителските цени се е покачил с 0,6% през август, което е с 6,3% по-висок от преди година. Председателят на ФЕД Пауъл призна, че действията досега, не са намалили инфлацията, което налага допълнително затягане на политиката. Той добави, че „иска да има безболезнен начин да оставим инфлацията зад гърба си“, но предупреди, че „такъв няма“.

Твърде оптимистично е да се мисли, че рецесията може да бъде избегната.  Според анализаторите на Schroders всеки шанс за избягването й се е изпарил. Те вярват, че ще е необходима рецесия, за да се постави инфлацията под контрол и прогнозират, че икономиката на САЩ ще се свие с около 1% през 2023 г. Повишаването на лихваните проценти до около 4% трябва да е достатъчно, за да свърши работата и има признаци, че по-строгите финансови условия започват да оказват влияние.

След като икономиката навлезе в стабилна рецесия, не бихме се изненадали да видим фокуса на политиците да се измества обратно към подкрепата на растежа, е мнението на експертите на управляващото дружество. Но все още има дълъг път дотогава. Докато инфлацията остава несъвместима с виждането на ФЕД за стабилност на цените, е ясно, чеще продължат да повишават лихвите до постигане на целта.

Вижте в какво е подходящо да инвестирате в тази среда и защо смятаме, че тя може да се окаже добра възможност.

Разнопосочни причини за очакваната рецесия

Базисната прогноза за растежа на икономиката на Schroders за 2023 г. е -1,1% за САЩ и -0,1% за Германия като един от лидерите на икономиката на ЕС. Предстоящата рецесия в САЩ и ЕС се обуславя от различни причини, но вече изглежда почти невероятно да бъде избегната. В САЩ приближаващата се рецесия би била причинена от вътрешни фактори – вътрешната инфлация и шоково покачващите се лихвени проценти. В Европа причините са по-скоро външни – волатилността на цените на енергоносителите вследствие на руската инвазия в Украйна е основния фактор, който тласка Стария континент към рецесия.