Една полезна статия за всички, които се опитват да планират новата година, базирана на труд на Carrie Schwab-Pomerantz.

1. Направете преглед на изминалата година. Няма как да планирате 2015 година, без да сте погледнали назад. Къде сте в момента, с какво разполагате? Съберете стойността на всички неща, които притежавате и извадете стойността на всички дългове. Тази проста сметка ще ви помогне да гледате на вашето финансово състояние от бизнес гледна точка и ще ви покаже дали сте на плюс или на минус. Ще ви помогне да преразгледате вашите лични финанси и да измерите какъв напредък имате за 2014 г. Спомнете си за разходите, които са изскачали сякаш от нищото през миналата година. Върнете се назад и решете какви промени да направите, за да спрете изтичането от джоба.  

2. Поставете си цели и приоритети. След като вече знаете с какво разполагате, сега можете да зададете вашите нови цели за 2015 година. Какво искате да постигнете? Независимо дали искате да повишите спестяванията си, да изплатите дълговете си, да започнете фонд за образование на децата или да помогнете на член от семейството, поставете приоритети, така че да имате ясна представа за това къде да насочвате пари на първо място. Каквито и да са целите ви обаче, не пренебрегвайте редовното спестяване на малки части от доходите всеки месец.

3. Харчете разумно. Създайте бюджет, който ще подкрепи новите ви цели. Разгледайте подробно месечните разходи. Уверете се, че всички най-важни приоритети като спестявания или намаляване на дълговете са на топ места в списъка. Когато размишлявате относно разходите, го правете в контекста на целите, които са приоритет. И ако харчите извън бюджета си, започнете да мислите за това как да направите промени в бъдещите си разходи, за да успеете да прогресирате през 2015 година.

4 Обсъждайте с близките. Ако не обсъждате редовно финансовите решения с близките, направете го сега. Споделете вашите приоритети и бюджет с всички в семейството. Може дори да създадете редовни финансови срещи, за да се уверите, че всеки член на семейството разполага с актуална информация. По-лесно е да промените навиците си, когато близките ви са съпричастни към постигането на една обща цел.

5. Подгответе се за неочаквани събития. За да предпазите вас и личните ви финанси, уверете се, че разполагате с необходимите спестявания. Ако нямате фонд „бели пари за черни дни“, задължително е време да създадете такъв с ясната презумпция, че тези пари няма да пипате. Този фонд обикновено разполага с пари на стойност поне три заплати.

6. Инвестирайте като професионалист. Преглеждайте спестяванията и инвестициите ви поне веднъж на тримесечие и ребалансирайте годишно при нужда, за да сте сигурни, че все още инвестирате парите си, в зависимост от целите и графика. Ако не сте направили финансов преглед в края на 2014 г., започнете 2015 година, като погледнете колко пари имате на депозит и в кеш и каква е стойността на вашите инестиции и недвижимо имущество (ако имате такива). Ако е необходимо, направете промени, за да потеглите към правилната посока. Ако вашите пари са се увеличили и вече се притеснявате за размера и управлението им, можете да се замислите и за инвестиционен консултант.

7. Използвайте новите технологии. Използвайте възможностите за автоматично заплащане на повтарящи се сметки. Ако имате нужда от помощ при избора на финансови продукти и услуги или се затруднявате да планирате, обмислете създаването на тримесечни срещи с консултант или друг финансов специалист, който може да ви помогне да изградите своя поглед към управлението на парите.

8. Възползвайте се от възможностите пред вас. Използвайте новата година като мотивация да направите преглед на всички допълнителни придобивки, които можете да достъпите от вашия работодател или от държавата. Какви частни пенсионни фондове ползвате? Можете ли да получите по-добри застрахователни и/или банкови условия? Можете ли да потърсите по-добри инвестиционни възможности през 2015 година? Не се колебайте да направите промяна, ако е необходимо.

9. Бъдете постоянни. Горните съвети ще ви помогнат по пътя към по-стабилна финансова 2015 година, но за да придобиете финансови навици, ще трябва да се ангажирате по-дългосрочно със следването на стратегия. Придържайте се към бюджет, стремете се към приоритетите, говорете със семейството и измервайте резултатите. И най-вече - направете тези 9 съвета реалност не само през 2015 година, но и за останалата част от живота ви.  

Ако искате да научите още за това как да управлявате личните ви финанси, запишете се за следващото издание на нашия безплатен уебинар "Как да повишим стандарта си на живот без да жертваме от времето си?"  

Статията е базирана на труд на Carrie Schwab-Pomerantz: (http://www.schwabmoneywise.com/public/moneywise/ask_carrie/ask_carrie/saving_spending/ten_resolutions_for_2105.html?sf6746702=1)