1. Бъдете реалисти.

Ако започвате да инвестирате с идеята, че ще станете богати за „нула време“, вие най-вероятно не сте инвеститори, а спекуланти. Макар акциите да са активите с най-висока историческа възвръщаемост, трябва да имате предвид, че висока възвръщаемост най-често означава не повече от 7-12% на година, а не удвояване на парите.

2. Бъдете дългосрочни.

В краткосрочен план цените на акциите могат да се изменят много рязко и в двете посоки. Ако нямате достатъчно опит, можете да загубите голям процент от спестяванията си, докато се опитвате да „хванете“ краткосрочни движения.

3. Купувайки акции или фондове, които притежават и акции, вие придобивате част от компании.

Акциите не са просто инструменти за търговия, те представляват част от стойността на бизнеса. Винаги помнете това.

4. Не усложнявайте живота си.

Не е нужно да отделяте цялото си свободно време в размисли и притеснения за бъдещето на държавите, света и различните индустрии, за да управлявате успешно спестяванията си. Регулярно отделяйте време само за наистина важна информация и не изпадайте в паника от всяка отделна новина, която чуете в пространството.

5. Купувайте на добри (ниски) цени.

Изглежда елементарно, нали? Но не е. Плашещо е колко хора решават да инвестират само защото цените наскоро са се повишили… или продават, когато цените падат. Може би най-лесната стратегия, което ще ви помогне да придобивате качествени активи на добри цени, е да инвестирате регулярно с равни месечни вноски процент от доходите си. Когато инвестирате на малки вноски дългосрочно и всеки месец, вие намалявате колебанията, които може да претърпи вашият портфейл краткосрочно и същевременно осигурявате добро представяне на спестяванията си дори когато настъпят спадове на финансовите пазари.

Вижте повече за възможностите да инвестирате дори със 100 лв. на месец.