Мнозина считат, че младите хора в България не инвестират, а държат спестените си пари в брой и на депозит, поради по-слабо развитата у нас финансова култура. Това обаче, се оказва е феномен не само у нас: скорошно изследване на нагласите на младите хора на най-развития капиталов пазар, САЩ, показва тревожна тенденция – поколение Y или т.нар. Millenials (родените м/у 1980 и 2000 г.) държат основно кеш и странят от дългосрочното инвестиране.

Според проучването, хората между 21 и 36 години в последно време са станали толкова консервативни по отношения на инвестициите си колкото техните баби и дядовци, преживели дори и Голямата Депресия. Най-младото поколение държи 52% от активите си в пари в брой, сравнено със средно 23% за останалите по-възрастни поколения. Дори при младите, които вече са съумели да натрупат активи над $100 000, делът на кеша е бил цели 42%!

Едва 1/3 от анкетираните представители на поколение Y са отговорили, че ключът към постигане на успеха е дългосрочното инвестиране (сравнено с над половината от отговорилите при другите поколения). По-големи приоритети за младите се оказали „многото работа, пестенето и помненето какво е важно в живота”. Преди инвестирането, по важност младите подреждат „изплащане на дълга, натрупване на спестявания и покупката на недвижим имот”. Също така, само 14% от тях се съветват с финансов консултант относно важните си инвестиционни решения, а повечето разчитат на партньора или родителите си.

На какво се дължи този феномен и какви могат да са последствията? Явно е че, държането на повече кеш от необходимото не е в резултат от нараснали парични потребности. Това разпределение на портфейла всъщност е ясен белег от травмата, нанесена от последната финансова криза. Болката от нея е довела младите до трайно притеснение от финансовите пазари и ги е накарала да стискат парите си вместо да ги инвестират дългосрочно. Аналогична е и причината за недоверието към съветите на финансовите институции и консултанти.

Тази ситуация обаче ще изиграе изключително лоша шега на младото поколение, което трябва да намери начин във времето да финансира житейските си цели и един ден да се пенсионира достойно. Как да се избегне тази фатална грешка, за да не се пропилее шанса за по-добър жизнен стандарт?

Ако имаш интерес към по-добро управление на личните ти финанси, можеш да се запишеш за безплатен уебинар на Карол Капитал Мениджмънт