07
януари
2020
#

ДФ Адванс Източна Европа е фондът с най-висока доходност за 2019 г. в България

Управляваният от Карол Капитал Мениджмънт фонд постигна близо 30% доходност за изминалата година

През 2019 г. управляваният от нас ДФ Адванс Източна Европа е взаимният фонд с най-добро представяне с доходност от + 29,9%. По-рано през годината, друг фонд на Карол Капитал Мениджмънт – ДФ Адванс Инвест (+7,6% за 2019 г) бе награден от InvestorBG за фонд на годината в категория Нови пазари.  ДФ Адванс Възможности в Нова Европа приключи годината с доходност от  +11,3%, значително побеждавайки бенчмарк индекса си. Отлично бе и представянето на глобалният фонд на Карол – Адванс Глобал Трендс, чиято стойност нарасна с +17,9% през 2019г.

Ключов фактор за силното представяне на Адванс Източна Европа е позитивното развитие на руския пазар през изминалата година, отчитат нашите експерти. При средно тегло от 48% в портфейла на фонда руските позиции допринасят за 2/3 от реализираната доходност. От друга страна, фондът генерира над 50% от възвръщаемостта си благодарение на експозицията си към енергийния сектор и добивната промишленост.

Дори след ръста през 2019 г., регионът на Централна и Източна Европа остава най-евтин в световен мащаб, търгувайки се с висок дисконт спрямо останалите развиващи се пазари, основно под влияние на ниските оценъчни коефициенти на руските и турските акции, смятат анализаторите ни. Отчитайки рестартирането на монетарни стимули от основните централни банки, те очакват част от допълнителна ликвидност в глобалната финансова система да се насочи към по-рискови активи. В този смисъл със затихване на търговските спорове и последващо обръщане на нагласите към развиващите се пазари, региона на Централна и Източна Европа има потенциал да привлече парични потоци под формата на портфейлни инвестиции.

Последни новини